NLB bez druge dokapitalizacije u ovoj godini

Bez autora
Dec 30 2012

Nova Ljubljanska banka (NLB) neće izvesti novu dokapitalizaciju u visini 375 milijuna eura, odlučeno je u subotu na skupštini dioničara najveće slovenske banke. Prijedlog uprave da se na taj način "za svaki slučaj" dodatno poveća njena kapitalska adekvatnost povučen je s dnevnog reda. Tomu je najviše pridonijela odluka države kao najvećeg vlasnika da druga dokapitalizacija NLB-a u ovoj godini u sadašnjem trenutku nije potrebna. Slovenija je u lipnju NLB ojačala s 320 milijuna eura kredita otkupom tzv. hibridnih obveznica, a dodatna 63 milijuna eura tada su osigurala dva fonda (SOD i KAD) koja su u vlasništvu države. Dogovorom o otkupu 22 posto dionica NLB-a od dosadašnjeg belgijskog suvlasnika, skupine KBC, država ima više od 85 posto dionica najveće slovenske banke koju namjerava sanirati od loših kredita, nakon čega je planira prodati privatnim ulagačima.

NLB bez druge dokapitalizacije u ovoj godiniNova Ljubljanska banka (NLB) neće izvesti novu dokapitalizaciju u visini 375 milijuna eura, odlučeno je u subotu na skupštini dioničara najveće slovenske banke.

Prijedlog uprave da se na taj način "za svaki slučaj" dodatno poveća njena kapitalska adekvatnost povučen je s dnevnog reda. Tomu je najviše pridonijela odluka države kao najvećeg vlasnika da druga dokapitalizacija NLB-a u ovoj godini u sadašnjem trenutku nije potrebna.

Slovenija je u lipnju NLB ojačala s 320 milijuna eura kredita otkupom tzv. hibridnih obveznica, a dodatna 63 milijuna eura tada su osigurala dva fonda (SOD i KAD) koja su u vlasništvu države.

Dogovorom o otkupu 22 posto dionica NLB-a od dosadašnjeg belgijskog suvlasnika, skupine KBC, država ima više od 85 posto dionica najveće slovenske banke koju namjerava sanirati od loših kredita, nakon čega je planira prodati privatnim ulagačima. Dogovor o otkupu dionica od KBC-a po cijeni jedan euro za dionicu, čime se je belgijska skupina nakon 10 godina potpuno povukla iz vlasniče strukture NLB-a, objavilo je u petak slovensko ministarstvo financija.

Predsjednik uprave NLB-a Janko Medja izjavio je u subotu obraćajući se prisutnima na skupštini dioničara da je poslovanje banke zadnjih mjeseci poboljšano, da država kao većinski vlasnik u sadašnjem trenutku nema namjeru dokapitalizirati banku nego će je restrukturirati i sanirati njene loše kredite preko zakona kojim se osniva "slaba banka" na koju će iduće godine ti krediti biti preneseni.

Dioničari NLB-a mogu biti mirni jer će se njena uprava i dalje boriti da ona ostane stabilna i sigurna banka, te surađivati s državom na sanaciji i osiguranju potrebne razine kapitalske adekvatnosti, naglasio je direktor NLB-a Janko Medja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik